Uitspraak Raad van State over stikstof emissie in de bouw

4 november 2022

Afbeelding: Hein de Kort

Stikstof uitspraak van de Raad van State
Door de uitspraak van de hoogste bestuursrechter van ons land moet er voortaan bij elk project nauwkeurig worden berekend hoeveel stikstof er vrijkomt tijdens de bouw. Op basis van deze uitstoot zullen vervolgens beperkingen worden opgelegd om stikstof uitstoot verder te beperken. De voorspelling is dat dit uw bouwactiviteiten zullen vertragen, zo niet belemmeren.

Het “stikstof rekenwerk” gaat tijd kosten en zal dus vertragend gaan werken op bouwvergunningen etc. Inspanningen om stikstof uitstoot te reduceren worden dus maatgevend. Green Hybrids heeft hiervoor oplossingen die door inzet van emissievrije systemen direct leiden tot forse (diesel) brandstofbesparingen en dus reductie van stikstofuitstoot. Deze besparingen en reducties kunnen vooraf worden berekend waardoor u weer snel kunt bouwen.

Beperk de inzet van brandstof verslindende aggregaten
Het moge duidelijk zijn dat volledig emissievrij werken u veel rekenwerk zal besparen en veel minder of zelfs geen vertraging oplevert in het verkrijgen van bouwtoestemming. Een voorbeeld om eenvoudig minder uit te stoten is de inzet te beperken van te grote brandstof verslindende aggregaten. Vaak wordt de keuze van een aggregaat bepaalt door het piekvermogen wat nodig is tijdens de bouw. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een torenhijskraan.

Om deze hijskraan te voorzien van het benodigd elektrisch vermogen wordt bijvoorbeeld een 120Kva aggregaat gekozen die tijdens de overige bedrijfsuren wordt gebruikt voor kleinere verbruiken op de bouw. Dit leidt tot een onnodig hoog brandstofverbruik en stikstof uitstoot. Er zijn voorbeelden genoeg waarbij een aggregaat voor overige energielevering op 10% van het vermogen draait en veel diesel verbruikt.

Besparing met BATTBOY accusystemen
Door inzet van onze BATTBOY systemen gebruikt u aggregaten alleen nog voor hoge pieken en levert het accusysteem alle energie voor de rest van de bouwplaats. In een eerder gepubliceerd artikel vertelden wij u al dat bij inzet van een BATTBOY60 gecombineerd met een 60Kva aggregaat de brandstof besparing opliep tot ca 40.000 euro in 150 dagen. Een enorme besparing die ook rechtstreeks leidt tot forse reductie van stikstof en CO2.